Diëten, ze zijn er in verschillende soorten. Een dieet kun je volgen als je af wilt vallen, maar ook mensen die een allergie hebben of herstellen van een ziekte of aandoening kunnen soms beter af zijn met een dieet.

Wat is een dieet?

Bij een dieet gaat het over een methode om af te vallen. Er wordt ook wel gesproken over een energiebeperkt dieet of over een afvaldieet. Het doel van dit dieet is om volgens een voorgeschreven eetpatroon te eten en gewicht te verliezen. Er bestaan diverse dieetvarianten, met ieder zo zijn voordelen en nadelen. Het Voedingscentrum adviseert om gezond gewicht te verliezen door een volwaardig eetpatroon te nuttigen. Maar een dieet is meer dan alleen maar gewicht verliezen. Bij een dieet hanteer je leefregels om een eetpatroon aan te passen. Er zijn ook dieetvormen waarbij je kunt denken aan een zoutarm dieet, dit is bijvoorbeeld bedoeld voor mensen die een verhoogde bloeddruk hebben.

Afvallen met een dieet

Als je af wilt vallen, dan kan dat met een dieet. Het Voedingscentrum adviseert daarom om gewicht te verliezen op een gezonde en verantwoorde manier. Je kunt hierbij denken aan gezonder en minder eten. Gevarieerd eten speelt daarin wel een rol, net als meer bewegen. De totale voeding moet volwaardig zijn. Je kunt pas gewicht verliezen als een dieet praktisch ook haalbaar is en wanneer de spiermassa behouden blijft.

Richtlijn dieet

Er is een speciale richtlijn over hoeveel kcal per dag gegeten worden bij een energiebeperkt dieet. Mannen nuttigen 2000 kcal per dag en vrouwen 1500 kcal per dag bij dit dieet. De richtlijnen zijn er niet zomaar, steeds vaker hebben mensen te maken met overgewicht. Dit is niet goed voor de gezondheid, je hebt hierdoor meer kans op ziekten en aandoeningen. Daarnaast is het vaak zo dat wanneer de ouders kampen met overgewicht, dat kinderen ook een groter risico lopen. Het kan te maken hebben met aangeboren aanleg, maar ook met ongezond of verkeerd eten. 

BMI en gezondheid

Wanneer je BMI tussen de 25 en 40 is, dan kun je door af te vallen het risico op complicaties verkleinen, te denken aan diabetes type 2 en hartziekten. Het is belangrijk dat je niet in een keer heel snel af gaat vallen, het zal geleidelijk aan gaan. Je lichaam moet er ook aan kunnen wennen. Je zult gemiddeld een half jaar tot een jaar bezig zijn met een gewichtsverlies van 10-15%. Je zult daarbij je nieuwe gewicht ook minimaal twee jaar moeten behouden. Meestal kunnen veel mensen al afvallen door gezonder te eten.

Verschillende soorten diëten

Er bestaan veel soorten diëten Sommige diëten werken bij veel mensen en andere dieetvormen werken niet bij iedereen. Je kunt gevoeliger zijn voor een bepaalde voedingsstof dan andere mensen. Wanneer jij een dieet wilt volgen is het goed om te bekijken welke soorten diëten er zijn. Er zijn veel soorten dieetvormen. Je kunt een dieet proberen en bekijken hoe je dat bevalt. Maar je kunt ook eerst meer over soorten dieet lezen en dan een keuze maken wat het beste bij je past. Bij het volgen van een dieet zijn een paar factoren van belang:

  • Kun je het dieet uitvoeren?
  • Vormt het dieet een goede balans voor je dagritme?
  • Is het dieet vol te houden?
  • Kun je jezelf motiveren om door te blijven gaan?
  • Kan het dieet gemakkelijk uit worden gevoerd?

Het zijn allemaal vragen waar je even over na kunt denken voordat je met een dieet gaat beginnen. Een goede start is belangrijk en daar horen ook voorbereidingen bij. Als je namelijk een dieet wilt volgen, dien je te weten wat je wel en niet mag eten en wanneer je resultaat kunt verwachten. Aan de hand daarvan kun je je er ook op instellen wat je gaat bereiken, hoe en wanneer.

Energieverrijkt dieet

Als mensen in een slechte voedingstoestand verkeren, dan krijgen zij vaak een energieverrijkt dieet voorgeschreven. Het kan zijn dat je een ziekte hebt gehad of te maken hebt met ondervoeding. Het dieet wordt vaak gecombineerd met een eiwit verrijkt dieet.

Snelste dieet

Als je een dieet gaat volgen ben je misschien wel op zoek naar het snelste dieet. Maar voordat een dieet werkt, ben je soms een paar dagen bezig en soms wat langer. Het ligt ook aan welk dieet je gaat volgen, wanneer je begint, welk dieet het is en hoe gemotiveerd je bent. Sommige voelen zich na een paar dagen al veel energieker en merken ook dat ze beter in hun vel zitten nu ze anders, gezonder en gevarieerder eten. Hoe snel een dieet bij jou werkt, hangt dus af van je doel en welk dieet je gaat volgen.

Gezondste dieet

Het gezondste dieet is niet zomaar vast te stellen. Voor iedereen is het volgen van een dieet anders. Er zal daarom per individu gekeken moeten worden hoe je het beste af kunt vallen. Wanneer je een dieet gaat volgen van minder dan 1200 kcal per dag, dan is de kans groot dat het onvoldoende voedingsstoffen bevat. Een diëtist kan dan meekijken en bekijken hoe dat aangevuld kan worden. Het ligt er echt aan met welk doel je af gaat vallen.

Welk dieet is het beste?

Je wilt een dieet gaan volgen en nu wil je graag een antwoord op de vraag welk dieet is het beste? Maar deze vraag is heel persoonlijk. Het ligt er aan wat je doel is, maar ook welke voedingsstoffen je wel kunt eten en welke niet. Mensen met een allergie of mensen die herstellen van een ziekte of aandoening, volgen meestal een ander dieet dan mensen die af willen vallen.

Het dieet

Een dieet volgen, doe je vaak met een doel. Als je af wilt vallen, kan er gestart worden met bijvoorbeeld een energie beperkt dieet. Dit dieet wordt vaak geadviseerd aan mensen die te maken hebben met overgewicht. Het dieet is bedoeld om overgewicht te verliezen. Het wordt dan bereikt door met voeding aan de slag te gaan die minder energie opneemt dan er wordt verbruikt. Je kunt denken aan eten van weinig energie leverende voedingsmiddelen. Je gaat daarnaast ook meer bewegen, zodat er dus ook meer verbruikt wordt. Een energie beperkt dieet wordt vaak gestart met het beperken van voedingsmiddelen die rijk zijn aan energie leverende stoffen. Je leert vanzelf langzaam eten en ook goed te kauwen, hierdoor begint de spijsvertering al in de mond. Je gaat bij dit dieet ook op vaste tijden eten en tussendoortjes zul je moeten beperken. Het voordeel van dit dieet is wel dat je op korte termijn resultaat gaat zien.

Nieuwste dieet

Als je een dieet wilt volgen, dan kun je bij een diëtist vragen naar het nieuwste dieet. Dit is vaak een dieet waar een aantal mensen een onderzoek naar hebben gedaan en dan geeft dat weer veel hoop aan mensen die nu af willen vallen. Het nieuwste dieet is iedere maand anders, er komen namelijk veel dieetvormen bij die mensen kunnen volgen. Wat ook nog zou kunnen is, dat je een dieet op recept krijgt. Sommige mensen moeten van de huisarts afvallen, bijvoorbeeld omdat ze overgewicht hebben, of omdat ze ziek zijn of omdat ze pas geopereerd kunnen worden als ze een paar kilo af zijn gevallen. Mocht je nu te maken hebben met obstipatie of met andere darmaandoeningen, dan kun je een voedingsvezelverrijkt dieet proberen. Het doel daarvan is het bevorderen van een soepele en regelmatige ontlasting. Je eet hierbij voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsvezel, er wordt veel gebruik gemaakt van vocht, er wordt vaak gekozen voor voedingsmiddelen die meteen laxerend werken en je eet geen of zo beperkt mogelijk voedingsmiddelen die een stoppende werking hebben. Je kunt hierbij denken aan bananen en aan witte rijst bijvoorbeeld, maar ook aan kaneel enz.

Dieet en herstellen van ziekte

Als je herstellende bent van een ziekte, kan de arts je ook een dieet voorschrijven. Een eiwit verrijkt dieet wordt dan vaak geadviseerd. Ook mensen die gedurende langere tijd ondervoed zijn geweest, krijgen dit dieet vaak geadviseerd.

Dieet en nierproblemen

Mocht je last hebben van een nierziekte of van spijsverteringsstoornissen, dan kan een eiwitbeperkt dieet helpen. Je nieren hebben er vaak moeite mee om eiwitten te verteren. Er geldt hierbij een regel en dat is het beperkte gebruik van eiwitrijke voedingsmiddelen. Je eet wel voeding die genoeg energie oplevert. De arts kan altijd bekijken wat het beste bij je past en wat je bij dit dieet wel en niet mag eten.

Allergie en dieet

Mensen met een allergie, moeten soms ook een dieet volgen. Het kan zijn dat je een dieet gaat volgen om te bekijken of je inderdaad allergisch bent en dat het nu beter gaat met een bepaald dieet. Mensen die een glutenallergie hebben, kiezen voor een glutenvrij dieet. Je vindt gluten in eiwitten en deze komen voor in rogge, gerst en tarwe. Maar ook in andere voedingsmiddelen waarin de graansoorten zijn verwerkt. Steeds meer mensen hebben met een glutenallergie te maken en dat kan erg lastig zijn. Er kan wel op in worden gespeeld met een glutenvrij dieet. Je eet dan geen brood of andere deegwaren, je eet geen kant en klaar producten zoals soep en gebonden sauzen en je eet geen glutenvrije bindmiddelen.

Je kan misschien ook genieten van: