Je wilt afvallen aan de hand van een dieet. Heb je dan al eens gedacht aan een koolhydraatarm dieet? Sommige mensen noemen het ook wel een koolhydraten dieet. Mocht je de keuze nu maken voor een koolhydraatarm dieet, dan kies je voor een dieet waardoor je af kunt vallen zonder dat je last hebt van een hongerig gevoel. Het voordeel als je geen honger hebt is, dat je een dieet ook veel gemakkelijker vol kunt houden.

Snel afvallen met koolhydraatarm dieet

Veel mensen die af willen vallen hopen snel resultaat te zien. Je kunt nu met een koolhydraatarm dieet snel afvallen. Je kunt bijvoorbeeld 2 kilo per week aan overtollig lichaamsvet verbranden. Dat klinkt natuurlijk mooi, maar het kan ook echt. Het is niet zo moeilijk om een koolhydraatarm dieet te volgen. Je geniet gewoon zoveel van je eten als je voorheen ook al deed.

Wat is een koolhydraatarm dieet?

Bij een koolhydraatarm dieet gaat het over een dieet waarbij je het aantal koolhydraten welke je via de voeding binnenkrijgt gaat minimaliseren. Je gaat bij een koolhydraatarm dieet dus zoveel als mogelijk koolhydraatrijke producten vermijden. Daarbij kun je denken aan pasta, brood, rijst, noedels, suiker en ook voedsel wat geproduceerd is met suikers of granen.

Wat mag je wel en niet eten?

Je wilt bij een koolhydraatarm dieet uiteraard weten wat je wel en niet mag eten. Gelukkig kun je genoeg eten en kun je dus een koolhydraatarme lijst raadplegen, zodat je weet wat er wel en niet gegeten mag worden bij je dieet.

Gezonde producten bij koolhydraatarm dieet

Er zijn veel gezonde producten met weinig koolhydraten die je kunt nuttigen bij je koolhydraatarm dieet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan noten, zaden, pitten, groenten en fruit (een beetje), vis, vlees, ei, gevogelte, natuurlijke oliën, peulvruchten, kruiden en specerijen.

Koolhydraatarm dieet recepten

Er zijn een groot aantal koolhydraatarm dieet recepten die je kunt gebruiken. Om je alvast te laten wennen aan het idee om dit dieet te volgen, geven we je twee recepten met de bereidingswijze. Je kunt alvast gaan ontdekken hoe lekker dat deze koolhydraatarm dieet recepten zijn! Het eerste recept is geschikt als ontbijt, een super boerenomelet met quinoa. Veel mensen zijn er dol op, er zijn hierbij veel voedingsstoffen aanwezig. Als je in de ochtend veel honger hebt, dan zal dat hiermee zeker wel goed komen! Als je niet zoveel eet in de ochtend, dan kun je een deel bewaren in de koelkast en later opeten (gemakkelijk op te warmen in de wok of een bakpan).


Koolhydraatarm recept, een geschikt ontbijt recept

Als je het gerecht voor één persoon klaar gaat maken dan heb je het volgende nodig:

 • 2 omega-3 eieren
 • 200g spinazie / boerenkool
 • 1 avocado
 • 75g quinoa
 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 50g gerookte zalm
 • Olijfolie (extra vergine)

Het bereiden van dit gerecht is ook van belang. Het eerste wat je gaat doen is de quinoa koken, zoals op de verpakking staat beschreven. Vervolgens verwarm je een grote klont kokosnootolie in een bakpan op middelhoog vuur. Dan doe je hier de uitjes bij en je gaat vervolgens de knoflook en avocado snijden. Vervolgens neem je twee eieren en deze maak je kapot en doe je over de gefruite ui. Je neemt de ontdooide spinazie en deze voeg je na twee minuten toe, mix nu alles goed door elkaar. Dan versnipper je de gerookte zalm en de knoflook in de pan. Roer het geheel nu goed door elkaar. Dan neem je de gekookte quinoa en deze giet je bij de mix in de pan. Voeg nu de gesneden avocado toe aan je gerecht. Klaar om te serveren, eventueel met een flinke scheut olijfolie.

Koolhydraatarm dieet lunch recept

Er is ook een heerlijk koolhydraatarm dieet lunch recept dat je zelf klaar kunt maken, namelijk een notensalade met fruit. Je krijgt hierdoor veel gezonde eiwitten binnen en veel energie in de vorm van gezonde vetten, Je hoeft je dus geen zorgen te maken, want je krijgt binnen wat je nodig hebt! Voor dit gerecht heb je voor één persoon het volgende nodig:

 • Sla mix (200g)
 • Amandelen (30g)
 • Walnoten (30g)
 • Paranoten (30g)
 • Fruit (1 st.)
 • Olijfolie (extra vergine)
 • Peper/zout
 • Basilicum

Het bereiden van dit koolhydraatarm dieet recept is zo gebeurd. Je neemt eerst de sla mix en deze doe je in de kom. Vervolgens doe je hier de noten bij en dan schil en snijd je het fruit. Voeg dan alles toe aan de salade. Je neemt nu een flinke scheut olijfolie en deze giet je over de salade. Wanneer gewenst kun je nu naar smaak peper, zeezout en basilicum toevoegen.

Aan de slag met een koolhydraatarm dieet

Als je eenmaal weet welke producten je wel en niet mag eten bij een koolhydraatarm dieet, kun je zelf aan de slag. Dit zou je kunnen doen aan de hand van een stappenplan.

 • Het eerste wat je gaat doen bij het klaarmaken van een koolhydraatarm dieet is alle koolhydraatrijke producten uit de keukenkastjes verwijderen. Je hebt soms zin om te snoepen of om even een boterham te eten. Zorg daarom dat je het niet in huis hebt, dan kun je ook niet aan de verleiding toegeven! Zorg dat verleidingen niet aangegaan kunnen worden, dus echt goed rondneuzen en verwijderen! Als die verleiding al te groot is voor je, laat het anderen dan doen die je echt willen helpen met een koolhydraatarm dieet.
 • Het tweede wat je gaat doen is genoeg koolhydraatarme producten inslaan. Je wilt je dieet goed en gemakkelijk uit kunnen voeren en dan is het fijn als je af kunt wisselen. Plezier en gemak dienen de mens en dat is zeker het geval bij een koolhydraatarm dieet. Je hoeft geen honger te lijden. Je kunt namelijk koolhydraatarme producten nuttigen wanneer je honger hebt.
 • Zorg dat je een boodschappenlijst in huis hebt van wat je wel en niet mag eten. Dit maakt het kiezen een stuk gemakkelijker!

Verschillende koolhydraatarme diëten

Bij koolhydraten gaat het over een verzamelnaam van zetmeel en diverse suikers. Er bestaan verschillende koolhydraatarme diëten. Je kunt hierbij denken aan het Atkins dieet, het South Beach dieet, Dr. Frank dieet, Dukan dieet, Heller dieet en het Low carb dieet.

Ideeën koolhydraatarm dieet

Het idee achter het koolhydraatarm dieet is dat de koolhydraten door je lichaam om worden gezet in glucose. Daardoor krijgen we de energie binnen die we verbruiken. Maar ook kun je hierdoor aankomen. Alle mensen hebben glucose nodig om te kunnen functioneren. Dit geldt ook voor vetten en eiwitten. Toch is het van belang om te weten dat wanneer je teveel koolhydraatrijke voeding nuttigt, dat er dan een overschot ontstaat aan glucose. In je lichaam maakt de alvleesklier teveel insuline aan, dan kunnen de lichaamscellen het niet aan, ze kunnen het niet allemaal opnemen. Je lichaam zet vervolgens suikers in het bloed om in vet. Dit houdt ook weer in dat de vetverbranding stil wordt gezet. Dit is uiteraard niet de bedoeling en dit wil je dus tegengaan en dat kan met een koolhydraatarm dieet.

Gevolgen koolhydraatarm dieet

Bij een koolhydraatarm dieet moet je er wel rekening mee houden dat je ook het een en ander tekort kunt komen, zoals een tekort aan vitaminen, mineralen en vezels. Er zitten namelijk grote verschillen in de koolhydraatarme diëten, maar ook in koolhydraten zelf. Het is belangrijk dat te weten om gezond af te kunnen vallen. Als je wilt weten welke koolhydraten gezond zijn, moet je kijken naar de GI, de glycemische index. De waarde daarvan laat zien of dat het snelle of langzame koolhydraten zijn.

Snelle of langzame koolhydraten

Bij snelle koolhydraten gaat het over koolhydraten die snel worden verteerd door je lichaam. Je lichaam zal daardoor sneller een overschot aan glucose krijgen en dan word je dus eerder dikker. Er zijn ook de langzame koolhydraten, hierbij bevat voeding veel vezels, je lichaam heeft hierbij meer tijd nodig om het te verteren. Dit wil dus ook zeggen dat de koolhydraten geleidelijk aan worden opgenomen door je lichaam.

Dieet volgen zonder koolhydraten

Als je af wilt vallen en je wilt een dieet volgen, dan kun je een dieet zonder koolhydraten volgen. Met een koolhydratendieet kun je in korte tijd veel afvallen op een verantwoorde manier. Sommige mensen zoeken voordat ze een koolhydraatarm dieet  volgen eerst op koolhydraatarm dieet gevaarlijk of bijwerkingen koolhydraatarm dieet. Door hier naar te zoeken kun je ervaringen van mensen tegenkomen die voor of tegen het dieet zijn. Laat je daardoor niet teveel beïnvloeden, maar zorg dat je zelf achter het dieet staat dat je gaat volgen.

Koolhydraatarme gerechten

Tijdens het volgen van een koolhydraatarm dieet kun je veel koolhydraatarm recepten bekijken, je kunt koolhydraatarm brood maken, of een ander koolhydraatarm recept bekijken en toepassen. Steeds meer mensen maken de keuze voor koolhydraatarm. Waarom? Omdat het gezond eten is. Je kunt gezond eten zonder koolhydraten, er zijn namelijk genoeg vervangende producten die je kunt nuttigen.

Ideeën op doen voor koolhydraatarm dieet

Als je een goed recept zoekt voor een koolhydraatarm dieet, kun je ook eens zoeken naar de koolhydraatarme snacks of zoeken op koolhydraatbeperkt dieet. De meeste mensen geven het dieet een eigen naam, daarom kun je veel recepten proberen en zoeken op diverse manieren. In ieder geval kun je lang eten zonder koolhydraten. Ook al vraag je je af of koolhydraatarm eten gezond, maak je hier geen zorgen over. Het belangrijkste is dat je je doel gaat bereiken en af gaat vallen. Zorg dat je de nodige vitaminen en mineralen binnenkrijgt en dan is er niets aan de hand. Minder koolhydraten zou voor veel mensen erg gezond zijn!

Je kan misschien ook genieten van: